Kopen op afstand verbod

Kopen op afstand verbod

Sinds 1 juli 2023 heeft de overheid het kopen op afstand verbod voor tabak, e-sigaretten en toebehoren ingesteld. Dit betekent dat webshops vanaf die datum strafbaar zijn wanneer ze hun tabakswaren, e-sigaretten en toebehoren online aanbieden voor verkoop, of dit doen via email of telefonische verkoop. Zelfs reserveren op afstand valt onder deze wetgeving. Hoe is het zover gekomen?

Laten we allereerst vaststellen dat we het in het geheel niet eens zijn met deze maatregel van de overheid. Het traineren van de verkoop van e-sigaretten en liquids belemmert niet alleen de toegang tot dit bewezen minder schadelijke tabaksalternatief, maar zorgt er zelfs voor dat mensen die nu e-sigaretten gebruiken soms niet eens meer hun spullen kunnen halen bij vapeshops. Er zijn namelijk regio’s in Nederland waar nauwelijks stenen vapewinkels zitten. Laten we niet vergeten waarom deze mensen e-sigaretten gingen gebruiken en hun klassieke sigaret hiermee konden wegspelen.

De wetgever wil met deze wet ervoor zorgen dat jongeren onder de 18 jaar niet online deze artikelen kunnen bestellen of er überhaupt mee in aanraking kunnen komen. Saillant detail is dat de overheid weinig kan doen aan uitingen op sociale media, waar juist de jongeren bivakkeren.

Omdat de leeftijdscontrole online nooit een ‘api koppeling’ heeft gekregen met de gemeentelijke registratiegegevens, was het voor vapeshops onmogelijk om een sluitende website entree controle te kunnen uitvoeren. Het bleef bij een op vertrouwen gebaseerde vorm van “bent u 18+ of niet” constructie. Zo lek als een mandje. Ook de controle door bezorgers aan de deur faalde met grote regelmaat. Het inzamelen van kopie ID bewijzen stuitte op privacy problemen. De overheid besloot toen maar om het online verkoop verbod voor alle leeftijden te laten gelden en de verkoop te laten verlopen binnen in een stenen winkel. Hierbij is het namelijk mogelijk om een 1 op 1 (verkoper vs koper) ID check te kunnen uitvoeren.

Die leeftijdscontrole in de fysieke vapewinkels lijkt een goede oplossing, maar is het niet. Middels social media weten jongeren vaak makkelijk de weg te vinden naar ‘Illegale Jopie” en “Sneaky Mandy” ofwel de illegale markt. Daar is helemaal geen controle meer en ook heeft de overheid hier geen zicht op. De maatregel werkt dan dus contra-productief.

In het legale blok moet er nog een bodem procedure dienen, die is aangegaan door de branche vereniging. Hoewel er flinke boetes staan op het negeren van de ‘kopen op afstand’ wet, zijn er nog een handje vol vapeshops die blijkbaar door gaan met verkopen online, waardoor ze feitelijk illegale handel bedrijven. Van de NVWA weten we dat ze onder dossiervorming staan en dus in de gaten worden gehouden. E-cig4u wil graag haar bedrijfscontinuïteit waarborgen voor haar klanten en doet dus niet mee aan deze illegale praktijken.