Tabaksverbod supermarkt

Tabaksverbod supermarkt

De Lidl stopte in 2018 met de tabaksverkoop in hun supermarkt en de Aldi volgde in 2022. Met de nieuwe wetgeving worden alle supermarkten gedwongen te stoppen met de verkoop van tabak. Deze wet gaat in op 1 juli 2024. Albert Heijn besloot om voor haar supermarkten dit te vervroegen naar januari 2024. De rest van de supermarkten zullen vermoedelijk doorgaan tot 1 juli 2024.

In 2030 zullen na de supermarkten ook de tankstations een tabaksverkoopverbod voorgeschoteld krijgen. Wat dan overblijft vanaf 2032 zijn tabaksspeciaalzaken. De overheid wil met deze maatregelen pogen in 2040 een rookvrije generatie te creëren.

Uiteindelijk zal alleen de tabaksspeciaalzaak nog rookwaren en e-sigaretten mogen verkopen. De tabaksspeciaalzaak heeft namelijk de mogelijkheid de leeftijdsgrens strikt na te leven. Tevens kan de tabaksspeciaalzaak de roker informeren over minder schadelijke rookvrije producten, zo meldt het Algemeen Dagblad (nov. 2020)

De maatregel van de overheid is bedoeld om het aantal verkooppunten te verminderen, waarbij de overheid de gedachte had dat het aantal rokers, door het lastiger maken van de verkrijgbaarheid, zou gaan dalen. Het bijzondere hier is dat er juist meer tabakszaakjes uit de grond lijken te springen, zo meldt de website De Ondernemer Diverse gemeentes in Nederland onderzoeken hierop de mogelijkheid tot een vestigingsverbod voor nieuwe tabakszaken, zoals de gemeentes Utrecht en Nijmegen.

De uiteindelijke continuïteit voor tabakswaren en e-sigaretten, tot het moment dat de overheid tabak geheel verbiedt, ligt dus niet bij supermarkten of tankstations maar bij tabaksspeciaalzaken. E-cig4u is sinds 2011 actief op het gebied van e-sigaretten en sinds 2021 een officieel bij de NVWA geregistreerde tabaksspeciaalzaak.